Det offentlige falder fra hinanden

lørdag den 29. marts 2008

Næsten uanset hvor man vender sig hen, er vedligeholdelsen af offentlige bygninger og infrastruktur nu så ringe, at det vil koste mindst 70 milliarder kroner bare at rette nogenlunde op på mange års forsømmelser.

Den offentlige sektor er ved at falde fra hinanden - helt bogstaveligt, skriver Politiken. Næsten uanset hvor man vender sig hen, er vedligeholdelsen af offentlige bygninger og infrastruktur nu så ringe, at det vil koste mindst 70 milliarder kroner bare at rette nogenlunde op på mange års forsømmelser. Hertil kommer det velfærdstab, hullede skoler og ødelagte skinner allerede nu forårsager, skriver Politiken.

Det viser en gennemgang af en række rapporter og opgørelser af problemerne i den offentlige sektors forskellige hjørner.

Konsulentfirmaet Cowi, der for Dansk Byggeri har lavet en rapport om vedligeholdelsen af skoler, plejehjem og andre kommunale bygninger, anslår, at det kommunale vedligeholdelsesefterslæb udgør 8 milliarder kroner - som vil stige til 14 milliarder allerede i 2011, hvis kommunerne ikke begynder at bruge flere penge.

Og da små skader bliver til store skader, hvis man ikke reparerer dem, betyder de kommunale forsømmelser ekstra vedligeholdelsesudgifter på én til to milliarder skatteyderkroner om året i forhold til, hvis man havde vedligeholdt bygningerne ordentligt.

Det bliver ikke meget bedre, hvis man ser på andre offentlige bygninger og anlæg.

Sygehusene mangler 13 milliarder. Vejene har huller for 20 milliarder. Kloakkerne har et efterslæb på 18 milliarder. Jernbanerne mangler 10.

»Hvis jeg skal være ærlig på alles vegne, har der været en betydelig årrække uden tilstrækkelig fokus på vedligeholdelse«, siger Lars Løkke Rasmussen (V), der som finansminister er øverste ansvarlig for statens bygninger, og fortsætter, at problemet også er en følge af de seneste årtiers decentralisering, hvor den enkelte skoleinspektør har skullet vælge mellem flere skolebøger eller nye tagrender.

»Men vi gør noget ved problemet nu«, siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken med henvisning til regeringens 'kvalitetsløft' i form af en fond på 50 milliarder over ti år til udbedring af den offentlige infrastruktur.

Etiketter: