Hvert 5. barn er udsat for vold derhjemme

torsdag den 29. oktober 2009

Politikere vil nu indføre efteruddannelse til folkeskolelærere, så de bedre kan tage spotte voldsramte elever. - Foto: GRARUP JAN

»Rystende«, lyder reaktionerne på ny undersøgelse, der afslører omfattende vold mod skolebørn i København.


De bliver rystet eller rusket, slået med flad hånd, med knytnæve, sparket eller nevet hårdt.

19 procent af københavnske skolebørn i 5-9. klasse fortæller, at de har været udsat for vold hjemme i familiens skød. Det er næsten hvert femte barn.

»Det er rystende og fuldstændigt uacceptabelt«, siger borgmester for børn og unge Bo Asmus Kjeldgaard (SF).

Undersøgelsen blev bestilt af politikerne, efter at en lærer på Rådmandsgades skole på Nørrebro i foråret nærmest ved et tilfælde opdagede, at to ud af tre elever i hendes klasse oplevede vold i hjemmet.

Fået mærker på kroppen
Når børnene bliver slået, er der ikke kun tale om enkeltstående skub eller dask. Næsten hvert tredje af de voldsramte børn angiver, at de har fået mærker på kroppen efter slag, spark eller lignende. Og godt en tredjedel svarer, at de er blevet slået mange gange – dvs. mere end ti.

Bo Asmus Kjeldgaard vil nu sikre, at de københavnske lærere og pædagoger får efteruddannelse, så de bliver bedre til at spotte de udsatte børn.

Borgmester rystet over tallene
Københavns socialborgmester Mikkel Warming (Enh) er også rystet over tallene.

»Nu må diskussionen om, man skal indberette eller ej, holde op«, siger han.

Undersøgelsen viser, at det står langt mere alvorligt til end hidtil antaget. Bo Asmus Kjeldgaard opfordrer derfor socialminister Karen Ellemann (V) til straks at få problemet undersøgt også i resten af landet.

Flere tosprogede får tæv
Knap 3.000 københavnske skolebørn har udfyldt et elektronisk spørgeskema. Eleverne er udvalgt, så de er repræsentative for skolerne i København.

Tidligere i år viste en landsdækkende undersøgelse af unges vilkår, at kun ganske få blev udsat for vold, og at unges etniske herkomst ingen forskel gjorde.

Men den nye undersøgelse viser, at børn i de tosprogede familier markant oftere udsættes for vold end børn, som kun taler dansk med deres forældre. 27 procent af børnene med indvandrerbaggrund oplever at blive slået, men også i etnisk danske familier oplever 12 procent af børnene vold.

»Der er desværre rigtig mange med minoritetsbaggrund, der har en meget autoritær opdragelsesform, som det også var i Danmark i 1950’erne«, siger den radikale politiker Manu Sareen, som gennem sit arbejde har haft nær kontakt med mange udsatte børnefamilier.

Et overgreb er et overgreb
Han tror på, at oplysning virker. Men advarer samtidig mod at tage de kulturelle briller på og ignorere volden, fordi den foregår i indvandrerfamilier.

»Et overgreb er et overgreb, uanset om du hedder Abdel eller Pia«, siger han.

Det kan være meget svært for læreren at tage fat i problemet, siger Jan Trojaborg, som er formand for de københavnske folkeskolelæreres forening.

»Nogle lærere frygter, at hvis de begynder at tage det op, går forældrene hjem og slår børnene endnu mere, fordi de har sladret«, siger han.

Han kalder rapporten for »grum læsning« og efterlyser mere vejledning til lærerne i at gribe den svære samtale an.

Etiketter: